+30 210 5232667 - info@hemophiliasociety.gr
Expand search form

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη από τη Ν.Υ Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τιτίκα Μανδαλάκη (1929-2020)

Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην Εθελοντική Αιμοδοσία

και τη φροντίδα των αιμορροφιλικών ασθενών

 

Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη της

από τη Ν.Υ Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

 

 

Αθήνα, 6/4/2021. Στις 8/4/2020 έφυγε από τη ζωή η ιατρός, Αιματολόγος Καθηγήτρια, π. Δ/ντρια του Β΄ Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας και Αιμορροφιλικών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, Βασιλική- Αικατερίνη (Τιτίκα) Μανδαλάκη. Στην μνήμη της, διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία, από την Ν.Υ Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α «Λαϊκό», στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 από 10:00-15:00.

Η σταδιοδρομία της στην ιατρική παρέμεινε άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αιμορροφιλικούς ασθενείς, τους οποίους φρόντιζε με αγάπη και αφοσίωση, μεριμνώντας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της νόσου, με πρωτοπόρες και σύγχρονες για την εποχή μεθόδους, αλλά και για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς την αποκαλούσαν «Μητέρα». Καθοριστική ήταν επίσης και η συμβολή της στην εφαρμογή και ανάπτυξη της «εθελοντικής αιμοδοσίας» στην Ελλάδα.

«Η Τιτίκα Μανδαλάκη, ένας σπουδαίος άνθρωπος και εξαίρετη επιστήμονας αφιέρωσε τη ζωή της, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στην κοινότητα των αιμορροφιλικών ασθενών. Χάρη σε εκείνη και τους αδιάκοπους αγώνες της, ο Σύλλογος μας έχει κατορθώσει να παραμείνει ζωντανός και δυναμικός, προάγοντας με κάθε τρόπο την προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων με αιμορροφιλία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους πάσχοντες. Η  Τιτίκα Μανδαλάκη ήταν και θα είναι για όλους μας η «μαμά» του Συλλόγου, αναφέρει ο Γιώργος Φιλιππίδης  Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

 

Δράση και πλούσιο έργο

Υπήρξε πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, από την εποχή εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της και της ειδίκευσής της στην Αιματολογία. Παράλληλα, ήταν πρωτεργάτρια και ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου, εισήγαγε στην Ελλάδα την αντιπηκτική αγωγή που σώζει σήμερα χιλιάδες ασθενείς.

Υπήρξε μεταξύ άλλων, ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Μεσογειακής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Θρομβοεμβολικής Νόσου, της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας και του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, με τη συμμετοχή της σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως Πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με πληθώρα διεθνών κέντρων και οργανισμών, αλλά και επιβλέψει την εκπόνηση και συγγραφή δεκάδων διδακτορικών διατριβών.

Ως υπέρμαχος της εθελοντικής αιμοδοσίας συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των Κέντρων Αιμοδοσίας στην Ελλάδα, στην κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος και την εξάλειψη της αμειβόμενης αιμοδοσίας. Διετέλεσε, επί σειρά ετών, εκπρόσωπος της Ελλάδος στις ειδικές Επιτροπές Αιμοδοσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το επιστημονικό-ερευνητικό της έργο, και στον τομέα αυτό, υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και αναγνωρίσθηκε διεθνώς.

 

Τεύχος της ενημερωτικής έκδοσης του Συλλόγου Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ αφιερωμένο στην μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη.

 

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …