+30 210 5232667 - info@hemophiliasociety.gr
Expand search form

Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχολόγου σε όλους τους πάσχοντες, όπως περιγράφεται παρακάτω, έχει σκοπό:

   α) τη συνειδητοποίηση/ αφύπνιση για την ύπαρξη ανάγκης ψυχολογικής στήριξης των παιδιών με Αιμορροφιλία

  β) την οικονομική υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι δεν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν το κόστος των υπηρεσιών ψυχολόγου.

Ειδικότερα, το έργο της ψυχολόγου, κας Βάνας Κολιοπούλου,  αφορά στον συντονισμό ομάδας στήριξης γονέων αιμορροφιλικών, παιδιών και εφήβων και στις υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής στις οικογένειες παιδιών, σε συναισθηματικές δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με τη νόσο και επηρεάζουν την ομοιόσταση των οικογενειών ή/και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Επίσης, η ψυχολόγος  θα συντονίζει και ομάδα αυτογνωσίας εφήβων, προκειμένου να υποστηρίζονται οι έφηβοι με αιμορροφιλία  σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Η υποστήριξη παιδιού με χρόνια νόσο στο συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο είναι αποτελεσματική, όταν περιλαμβάνει και τα μέλη της οικογένειάς του. Ιδιαίτερη ανάγκη ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, έχουν οι νέες οικογένειες που τους αναγγέλλεται η διάγνωση της νόσου. Η συμμετοχή των γονέων σε ομάδα, προσφέρει στις οικογένειες μια θεραπευτική επιλογή που μπορεί να τις βοηθήσει σημαντικά να ανακουφίσουν το ψυχικό βάρος που νιώθουν εξαιτίας της ασθένειας. Η ομάδα λειτουργεί υποστηρικτικά στο γονεϊκό ρόλο, μέσω του αμοιβαίου μοιράσματος κοινών εμπειριών και συναισθημάτων, της ενθάρρυνσης και της υποστήριξης των μελών.

Η αποτελεσματικότητα των ομάδων στήριξης γονέων αιμορροφιλικών παιδιών (με πολλές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία) αφορά σε τομείς όπως: η αυτοεκτίμηση των γονέων, και κατ΄ επέκταση των παιδιών, η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των παιδιών ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο, η μεγαλύτερη αποδοχή της νόσου και η ομαλότερη κοινωνικοποίηση, η βελτίωση της ανοιχτής επικοινωνίας των μελών της οικογένειας. Οι ομάδες εφήβων με χρόνια νόσο είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της ψυχικής υγείας και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από τη νόσο, στην ενίσχυση της αυτονομίας και στην δόμηση της ταυτότητάς τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους πάσχοντες ή/ και στις οικογένειές τους, και διεξάγεται στους χώρους των τριών Κέντρων Αιμορροφιλίας της Αθήνας (ΓΝΑ Λαϊκό, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), καθώς και στα γραφεία του Συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας.