+30 210 5232667 - info@hemophiliasociety.gr
Expand search form

Συνάντηση Ε.Σ.Α.μεΑ. στον e- ΕΦΚΑ για τα ΚΕΠΑ

Συνάντηση με τον Α υποδιοικητή και αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ κ. Κων. Τσαγκαρόπουλο είχε χθες ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.  Ι. Βαρδακαστάνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ., αποτελούμενης από τον αντιπρόεδρό της και μέλος του ΔΣ του Θ. Κλεισιώτη και το στέλεχος Ευ. Καλλιμάνη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η γεν. διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης e-ΕΦΚΑ Β. Ζέρβα και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης e-ΕΦΚΑ Δ. Βασιλόπουλος.

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα για τη βελτίωση και την καλύτερη οργάνωση λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α..

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τόσο επιστημονικά όσο και θέματα προσβασιμότητας και διοικητικά.

  • Εκπαίδευση και αξιολόγηση των ιατρών των ΚΕ.Π.Α. (προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα), ώστε η διαδικασία της εξέτασης να διενεργείται με σεβασμό και αξιοπρέπεια ως προς τον εξεταζόμενο, δεδομένου ότι καθημερινά καταγγέλλονται από τους αιτούντες ανάρμοστες συμπεριφορές.
  • Έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία αξιολόγησης από την Υγειονομική Επιτροπή -ορισμός συγκεκριμένης ώρας- για καλύτερη διευθέτηση των ραντεβού εξέτασης από τις Επιτροπές ΚΕ.Π.Α., ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία των προς αξιολόγηση ατόμων.
  • Οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται και χορηγούνται, πρέπει να υπογράφονται από τους ιατρούς εξέτασης, όπως γίνεται και με τις γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ.
  • Οι Υγειονομικές Επιτροπές αξιολόγησης αναπηρίας να απαρτίζονται από ειδικότητες συναφείς με τις παθήσεις των ενδιαφερόμενων.
  • Τήρηση της νομοθεσίας για τις μη αναστρέψιμες παθήσεις.
  • Κατάργηση από τις γνωματεύσεις του όρου: «Ανίκανος για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα», διότι ο πολίτης που φέρει το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό δεν έχει δικαίωμα να κάνει εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να εργαστεί ή να κάνει χρήση άλλων ευεργετικών διατάξεων.
  • Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 28 του ν.4488/2017 (ΦΕΚ Α΄137) σχετικά με την εξάμηνη παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και επιδομάτων λόγω αναπηρίας.
  • Κατάργηση καταβολής του παράβολου των 46 ευρώ από όλους τους αιτούντες εξέτασης και χορήγησης πιστοποιητικού αναπηρίας.
  • Δημιουργία και λειτουργία Επιτροπών ΚΕΠΑ σε όλες τις νησιωτικές περιοχές, καθώς και σε ηπειρωτικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, για την αποφυγή πρόσθετης ταλαιπωρίας των ενδιαφερόμενων.
  • Ενίσχυση των κλιμακίων που εξετάζουν κατ’ οίκον, γιατί παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων.

Η συνάντηση κρίνεται εποικοδομητική, καθώς ο κ. Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος και κατά το παρελθόν έχει επιδείξει ευαισθησία στα θέματα της Ε.Σ.Α.μεΑ., είχε ήδη επεξεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα δίκαια αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ.. Επεσήμανε ότι η συνεργασία Ε.Σ.Α.μεΑ. – e-ΕΦΚΑ είναι ήδη πολύ καλή, καθώς η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετέχει στο ΔΣ του Οργανισμού, και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Από τα ζητήματα που θέτει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο υπόμνημα, τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ ενημέρωσαν για ένα σύνολο πρωτοβουλιών που έχει αναληφθεί, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., στο πλαίσιο των οποίων ήδη έχουν δοθεί λύσεις σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως: 1. Να μην έχει το δικαίωμα η ΒΥΕ να μειώσει τα ποσοστά αναπηρίας που έχουν αποδοθεί από ΑΥΕ εφόσον έχει κατατεθεί ένσταση από τον ενδιαφερόμενο. 2.  Προσέλευση στην υγειονομική επιτροπή των εξεταζόμενων με ραντεβού σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Για την αποφυγή του συνωστισμού και της ταλαιπωρίας των προς εξέταση ατόμων. 3. Για τη χορήγηση των γνωματεύσεων με τις υπογραφές των ιατρών αναμένεται άμεσα σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ.  4. Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία παρατείνονται συντάξεις και επιδόματα μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, για τα άτομα που δεν έχουν εξεταστεί από τα ΚΕ.Π.Α. λόγω συνθηκών κορονοϊού.

Την ίδια ενημέρωση έχει λάβει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Όπως σημείωσαν τα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, «για όλα τα υπόλοιπα έχουν αναληφθεί οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση στο πλαίσιο και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με την αντίστοιχη ενημέρωση της Ε.Σ.Α.μεΑ».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …