+30 210 5232667 - info@hemophiliasociety.gr
Expand search form

[vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”keimeno-esoterikis-selidas”]

Ψυχολογική Υποστήριξη

Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχολόγου σε όλους τους πάσχοντες, όπως περιγράφεται παρακάτω, έχει σκοπό:

   α) τη συνειδητοποίηση/ αφύπνιση για την ύπαρξη ανάγκης ψυχολογικής στήριξης των παιδιών με Αιμορροφιλία

  β) την οικονομική υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι δεν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν το κόστος των υπηρεσιών ψυχολόγου.

Ειδικότερα, το έργο της ψυχολόγου, κας Βάνας Κολιοπούλου,  αφορά στο συντονισμό ομάδας στήριξης γονέων αιμορροφιλικών, παιδιών και εφήβων και στις υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής στις οικογένειες παιδιών, σε συναισθηματικές δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με τη νόσο και επηρεάζουν την ομοιόσταση των οικογενειών ή/και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Επίσης, η ψυχολόγος  θα συντονίζει και ομάδα αυτογνωσίας εφήβων, προκειμένου να υποστηρίζονται οι έφηβοι με αιμορροφιλία  σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Η υποστήριξη παιδιού με χρόνια νόσο στο συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο είναι αποτελεσματική, όταν περιλαμβάνει και τα μέλη της οικογένειάς του. Ιδιαίτερη ανάγκη ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, έχουν οι νέες οικογένειες που τους αναγγέλλεται η διάγνωση της νόσου. Η συμμετοχή των γονέων σε ομάδα, προσφέρει στις οικογένειες μια θεραπευτική επιλογή που μπορεί να τις βοηθήσει σημαντικά να ανακουφίσουν το ψυχικό βάρος που νιώθουν εξαιτίας της ασθένειας. Η ομάδα λειτουργεί υποστηρικτικά στο γονεϊκό ρόλο, μέσω του αμοιβαίου μοιράσματος κοινών εμπειριών και συναισθημάτων, της ενθάρρυνσης και της υποστήριξης των μελών.

Η αποτελεσματικότητα των ομάδων στήριξης γονέων αιμορροφιλικών παιδιών (με πολλές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία) αφορά σε τομείς όπως: η αυτοεκτίμηση των γονέων, και κατ΄ επέκταση των παιδιών, η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των παιδιών ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο, η μεγαλύτερη αποδοχή της νόσου και η ομαλότερη κοινωνικοποίηση, η βελτίωση της ανοιχτής επικοινωνίας των μελών της οικογένειας. Οι ομάδες εφήβων με χρόνια νόσο είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της ψυχικής υγείας και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από τη νόσο, στην ενίσχυση της αυτονομίας και στην δόμηση της ταυτότητάς τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους πάσχοντες ή/ και στις οικογένειές τους, και διεξάγεται στους χώρους των τριών Κέντρων Αιμορροφιλίας της Αθήνας (ΓΝΑ Λαϊκό, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), καθώς και στα γραφεία του Συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας.

Υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία είναι ιατρικώς επιβεβαιωμένο ότι βοηθάει τα άτομα με αιμορροφιλία και μπορεί ακόμα να προλάβει την ανάπτυξη αναπηρίας ή να αναχαιτίσει κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξή της. Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό ότι τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την παρακολούθηση συνεδριών με έμπειρους υδροθεραπευτές, εξειδικευμένους στις επιπτώσεις που η πάθηση δύναται να επιφέρει.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο έμπειρος κινησιοθεραπευτής- φυσικοθεραπευτής κ. Τσαλαβούτας, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του ΓΝΘ Ιπποκρατείου, παρέχει υπηρεσίες υδροθεραπείας προς τους πάσχοντες  με αιμορροφιλία και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις της Θεσσαλονίκης, στην ειδικά διαμορφωμένη θεραπευτική πισίνα της κλινικής Άγιος Λουκάς.
  • Στην Αθήνα, αντίστοιχα, απασχολείται η έμπειρη κινησιοθεραπεύτρια κα.Νιώτη, και σε συνεργασία πάντα με τους θεράποντες ιατρούς των ΓΝΑ Λαϊκό, ΓΝΑ Ιπποκράτειο και Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στην ειδικά διαμορφωμένη θεραπευτική πισίνα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών “Σπύρος Λούης”.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους πάσχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία συνίσταται ως ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης ύστερα από αιμορραγικά επεισόδια. Με τη βοήθεια της κας. Μπουτζαρέλη Ελπίδας, η οποία κατέχει πολύχρονη εμπειρία με αιμορροφιλικούς ασθενείς, καθώς και στην προεγχειριτική και μετεγχειριτική κλινική αποκατάσταση. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας πραγματοποιείται στο φυσικοθεραπευτήριο του Συλλόγου μας δύο φορές την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους πάσχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας.

Κάλυψη Διαμονής μελών

Κάθε μέλος του Συλλόγου δικαιούται μια (1) διανυκτέρευση σε ετήσια βάση (ή 2 φορές τον χρόνο, εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι) σε ξενοδοχείο που του υποδεικνύει ο ΣΠΕΑ, για την επίσκεψη του στα Κέντρα Αιμορροφιλικών της Αθήνας. Η κάλυψη του κόστους αυτού ισχύει εφόσον ο λόγος επίσκεψης του μέλους είναι η διεξαγωγή εξετάσεων στο Κέντρο Αιμορροφιλίας που παρακολουθείται. Η διευκόλυνση αυτή ισχύει μόνο για μέλη που διαμένουν στην επαρχεία, εφόσον η απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους είναι τουλάχιστον 150 χλμ. Η βεβαίωση που μπορείτε να βρείτε παρακάτω πρέπει να δοθεί απαραίτητα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου πριν από την αποχώρηση του μέλους, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από την διευθύντρια του Κέντρου, προκειμένου η χρέωση να γίνει στον Σύλλογο και όχι στον ίδιο. Παρακαλούμε θερμά να επικοινωνείτε μαζί μας έγκαιρα, αρκετές ημέρες πριν την επικείμενη επίσκεψή σας, προκειμένου να μας δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να οργανώσουμε την κράτησή σας σε κάποιο από τα ξενοδοχεία πλησίον των Κέντρων μας με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Λήψη Φόρμας Ξενοδοχείου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row]