+30 210 5232667 - info@hemophiliasociety.gr
Expand search form

Οδηγίες εμβολιασμού για τα άτομα με αιμορροφιλία και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμού κατά του Covid-19 που εξέδωσε το World Federation of Haemophilia. Το κείμενο έχει προσαρμοσθεί στα ελληνικά και εγκριθεί από τις διευθύντριες των Κέντρων Αιμορροφιλίας ενηλίκων της χώρας μας.

 

1. Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από COVID-19 ή ανάπτυξης σοβαρής μορφής της νόσου, επομένως δεν θεωρούνται ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό.

2. Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται ενδομυϊκά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μικρότερη διαθέσιμη βελόνα (25-27 gauge). Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην περιοχή για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά την έγχυση για να μειωθεί η αιμορραγία και το πρήξιμο. Επιπλέον, συνιστάται αυτοεξέταση / ψηλάφηση της περιοχής για αρκετά λεπτά και 2-4 ώρες αργότερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο αιμάτωμα. Η δυσφορία στον βραχίονα που μπορεί να διαρκέσει για 1-2 ημέρες μετά το εμβόλιο δεν συνιστά λόγο ανησυχίας εκτός εάν επιδεινωθεί και συνοδεύεται από οίδημα. Τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. αιμάτωμα, αλλεργική αντίδραση) πρέπει να αναφέρονται στο κέντρο αιμορροφιλικών.

3. Οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή να μεταβούν άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, εάν εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση (πυρετό, ανάπτυξη θερμοκρασίας, ερυθρότητα, κνησμό, δερματικό εξάνθημα, δύσπνοια ή πρήξιμο του προσώπου ή της γλώσσας).

4. Για ασθενείς με βαριά ή μεσαίας βαρύτητας αιμορροφιλία, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μετά από έγχυση παράγοντα VIII (FVIII) ή παράγοντα IX (FIX). Για ασθενείς με επίπεδο FVIII ή FIX άνω του 10%, δεν απαιτείται προφυλακτική χορήγηση παράγοντα πήξης.

5. Οι ασθενείς που λαμβάνουν emicizumab (με ή χωρίς αναστολέα) μπορούν να εμβολιαστούν με ενδομυϊκή ένεση ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον προφύλαξη με άλλο παράγοντα.

6. Ασθενείς με νόσο Willebrand τύπου 1 ή 2 (VWD), πρέπει να χρησιμοποιούν θεραπείες (π.χ. DDAVP, τρανεξαμικό οξύ) ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας του παράγοντα vonWillebrand ή του RiCof και πάντα σε συνεννόηση με το κέντρο αιμορροφιλικών. Σε ασθενείς με VWD τύπου 3 πρέπει να χορηγείται προφυλακτική ένεση που περιέχει VWF.

7. Όλοι οι ασθενείς με σπάνια αιμορραγική διαταραχή (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με θρομβοπενία και / ή διαταραχές της λειτουργίας των αιμοπεταλίων) πρέπει να εμβολιάζονται. Οι ασθενείς που λαμβάνουν σαν αντιπηκτικό το Sintrom θα πρέπει να έχουν ελέγξει το χρόνο προθρομβίνης (INR) εντός 72 ωρών πριν από την ένεση. Εάν τα αποτελέσματα είναι σταθερά και εντός του θεραπευτικού εύρους, μπορούν να εμβολιαστούν ενδομυϊκά.

8. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τον εμβολιασμό που σχετίζονται με επιπλοκές της αιμορροφιλίας και άλλων αιμορραγικών διαταραχών ή των θεραπειών τους. Η ανοσολογική ανοχή (ITI), η θεραπεία της ηπατίτιδας C και του HIV και άλλες καταστάσεις δεν αντενδείκνυνται για εμβολιασμό.

9. Ο εμβολιασμός δεν αντενδείκνυται σε ασθενείς με που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες (κορτιζόνη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).

10. Οι πιθανές αντενδείξεις πρέπει να συζητούνται ξεχωριστά με τον ιατρό, επειδή οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την αρμοδιότητα, λόγω έλλειψης δεδομένων σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ., έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες).

11. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κλινική μελέτη, πρέπει να συζητούν τη δυνατότητα εμβολιασμού τους με τους ερευνητές της μελέτης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …