ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑ

Όπως προαναφέρθηκε, οι γυναίκες με vWD αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με αιμορραγίες από τους άνδρες εξαιτίας της εμμηνορρυσίας και του τοκετού. Οι έφηβες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλη ροή, όταν αρχίζει η περίοδός τους, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναιμία με κύρια συμπτώματα την αδυναμία και την κόπωση. Γι΄αυτό λοιπόν το λόγο, οι γυναίκες με vWD θα πρέπει να ελέγχονται συχνά για αναιμία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται.

Το ποσό του αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά την εμμηνορρυσία είναι σε κάθε γυναίκα διαφορετικό, ωστόσο η φυσιολογική απώλεια αίματος κυμαίνεται στα 30-40 ml. Απώλεια μεγαλύτερη των 80 ml χαρακτηρίζεται ως βαριά αιμορραγία. Επειδή ωστόσο ο υπολογισμός της ποσότητας του αίματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, προτείνεται να το συζητάτε με τον ιατρό σας και εκείνος θα σας βοηθήσει.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

Μια γυναίκα με vWD θα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της, από τη στιγμή που θα υποψιασθεί ότι είναι έγκυος και εκείνος οφείλει να συνεργαστεί  με το Κέντρο Αιμορροφιλικών, στο οποίο ανήκει, ώστε να της παραχθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα τόσο στην κύηση όσο και στον τοκετό. Άλλωστε, το γεγονός ότι κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα των παραγόντων vW και VIII αυξάνονται, παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε ό,τι αφορά την αιμορραγία κατά τον τοκετό. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται μετά τον τοκετό, οπότε και τα επίπεδα των παραγόντων πέφτουν απότομα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να κινδυνεύει με αιμορραγία, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει περισσότερο του φυσιολογικού.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Οι γυναίκες με vWD κατά την εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αυτόματες και μεγάλες αιμορραγίες, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη έγκαιρης επικοινωνίας της γυναίκας με το γυναικολόγο της και συνεργασίας του τελευταίου με τον ιατρό του Κέντρου Αιμορροφιλικών.